Hjem
/

Vårt arbeid

/
Etiopia

Forbedret helse og levekår for kvinner

I Etiopia støtter FOKUS arbeidet med å etablere lokale kvinnegrupper og gi kvinner opplæring i seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, og gi dem tilgang på helsetjenester.
Foto: Flickr/Binyam Teshome/World Bank

Lokalsamfunnene leder an

Totalt sett har Etiopia oppnådd betydelig fremgang de siste to tiårene når det gjelder kvinner og jenters seksuelle og reproduktive helse (SRH). Det har imidlertid vært større fremgang på noen områder enn på andre, og det er enorme variasjoner etter geografisk plassering, utdanning og formue. Den generelle fremgangen i landet tilskrives engasjementet i lokalsamfunnene, kombinert med en offensiv politikk for å styrke tilgangen på helsetjenester.
Den samlede nasjonale mødredødelighetsraten (MMR) har sunket fra 960 i 2002 til 267 dødsfall per 100 000 levendefødte i 2020. I Etiopia var forsinkelser i å søke fødselshjelp årsaken til 40 % av dødsfallene, mens 22 % skyldes forsinkelser i å motta hensiktsmessig omsorg. Tilgjengeligheten av fullverdige fødselshjelpstjenester er fortsatt svært lav. Kvinner i Etiopia har imidlertid god tilgang til familieplanleggingstjenester.

Utrygge ungdomsaborter og kjønnslemlesting fortsatt en utfordring

Innenfor SRHR gjenstår det fortsatt noen svært kritiske hull i Etiopia. Selv om abort er lovlig under spesifikke omstendigheter, er anslagsvis en tredjedel av ungdomsabortene hemmelige og potensielt utrygge. Rater for kvinnelig kjønnslemlestelse (FGM/C ) har vist en lovende nedgang med en kraftig nedgang på 24 prosentpoeng (fra 71 til 47 %) mellom 2000 og 2016. Imidlertid hadde minst 28 % av ungdomsjenter i alderen 10–14 år opplevd kjønnslemlestelse i 2016. 
For mange kvinner betyr mangel på tilgang til reproduktive helsetjenester og informasjon at de ikke kan velge når de får barn, og hvor mange barn de har. Mangelen på familieplanlegging har negativ effekt på kvinners helse, så vel som helsen til familien, og ofte en enorm økonomisk innvirkning på kvinner og deres familier.. Konsekvensene kan være vidtrekkende, fra barns underernæring til manglende evne til å sende alle barn til skolen.

Myter og tabu hindrer framgang

Seksuell og reproduktiv helse er fortsatt et tema som er vanskelig å diskutere i mange sammenhenger. Det er et betydelig tabu rundt det som stammer fra kultur, religion, tradisjon, og det er fortsatt mange myter om seksuell og reproduktiv helse (f.eks. rundt menstruasjon, jomfruelighet, prevensjonsmidler osv.). I Etiopia er menn ofte imot partnerens bruk av familieplanleggingsmetoder, de unnlater å delta i svangerskapsomsorg og oppfatter helsetjenester som uvennlige.

Dette jobber FOKUS med i Etiopia

Partnere:

Norsk medlemsorganisasjon
Lokal samarbeidspartner
Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål jobber 
for å styrke kvinners rettigheter og muligheter 
gjennom utviklingssamarbeid i åtte land i Afrika 
og Latin-Amerika. Som et medlemsbasert 
kompetanse- og ressurssenter skal FOKUS være 
en pådriver for internasjonal innsats for likestilling.
971 27 9389
Utviklet av: Drift reklame & design AS
FOKUS – Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål – jobber for å styrke kvinners rettigheter og muligheter gjennom arbeid i syv land i Afrika og Latin-Amerika. FOKUS er den eneste norske organisasjonen som utelukkende arbeider med kvinners rettigheter og likestilling internasjonalt.
Utviklet av: Drift reklame & design AS
crossmenu