Rett til å bestemme over egen kropp og et liv uten vold
I Guatemala støtter FOKUS kvinners rett til et liv uten vold og til å bestemme over sin egen kropp og framtid. FOKUS og lokale partnere jobber også for at færre urfolksvinner og jenter dør på grunn av komplikasjoner etter hjemmefødsler.
Foto: Ixmukane Comadronas, Comadronas (tradisjonelle jordmødre) fra Ixmukane Comadronas i Guatemala
Redder liv
Guatemala er blant landene i Latin-Amerika med høyest mødredødelighet. Blødninger etter fødselen er den viktigste årsaken til dødstallene og skyldes at mange kvinner og jenter, spesielt urfolkskvinner som føder hjemme på landsbygda, har begrenset tilgang til helsetjenester. Lange avstander og manglende ressurser gjør at helsepersonell sjelden eller aldri kommer for å gi oppfølging. Tusenvis av gravide jenter og kvinner er derfor avhengig av bistand fra tradisjonelle jordmødre, comadronas. FOKUS bidrar til at både comadronas og offentlig helsepersonell øker sin kompetanse i forebyggende arbeid etter fødselen, inkludert bruk av misoprostol for å forebygge blødning. Det redder liv.
Ny president og nytt håp
Etter et svært turbulent presidentvalg, flere forsøk fra korrupte makthavere på å undergrave valgresultatet og omfattende mobilisering fra urbefolkningen, sivilsamfunnet og det internasjonale samfunnet, ble Bernardo Arévalo innsatt som president i januar 2024 med løfter om å redusere fattigdommen og bekjempe korrupsjonen, særlig i institusjoner som påtalemyndigheten og rettsvesenet. Presidenten har sterk støtte i folket, men motarbeides av det mektige etablissementet, som klamrer seg til sine privilegier.
Farlig å være kvinne
Seksti prosent av befolkningen i Guatemala lever i fattigdom. Flertallet er urfolk, og de fleste bor i områder som har blitt holdt utenfor offentlige prioriteringer. Det anslås at 48,8 % av kvinnene i Guatemala har opplevd vold på et eller annet tidspunkt i livet. 41 032 saker om kjønnsbasert vold ble registrert av Statsadvokatens kontor i 2023, inkludert 469 tilfeller av femiside og voldelige dødsfall.
De senere år har flere viktige lover kommet på plass i Guatemala for å beskytte kvinners rettigheter og det har bidratt til økt bevissthet om hva kjønnsbasert vold er og innebærer. Men det er store utfordringer med gjennomføringen av lovene. Straffefriheten generelt har gått noe ned, men når det gjelder kvinnedrap, er den fortsatt til stede og anslås å ligge på 98%.
FOKUS og fire lokale partnere i Guatemala bidrar til å forebygge, beskytte og respondere mot kjønnsbasert vold, tilbyr juridiske tjenester, helsetjenester og psykososial støtte til overlevende, støtter opplæring av nøkkelpersonell for å yte bedre tjenester, styrker kompetansen til urfolkskvinner og bevisstgjør menn om deres rolle for å motvirke kjønnsbasert vold.
Hvert år får 760 000 kvinner i Latin-Amerika helsekomplikasjoner som følge av utrygge aborter.
Historisk dom
I 2016 ble det felt en historisk dom i Guatemala. To militære tjenestemenn ble dømt for forbrytelser mot menneskeheten for å ha organisert og begått overgrep i lokalsamfunnet Sepur Zarco mot 15 mayakvinner og deres familier under den væpnede konflikten. Kvinnene som ble utsatt for grove seksuelle overgrep og ble utnyttet som soldatenes seksuelle slaver, fikk oppleve å få overgriperne dømt. FOKUS støttet arbeidet til Mujeres Transformando el Mundo, en av de viktigste saksøkende organisasjonene i Sepur Zarco-saken, som fikk stor oppmerksomhet internasjonalt.
Barn, men gravid
I Guatemala er abort bare lovlig når den gravides liv er i fare. Kvinner som ønsker abort etter uønsket graviditet må gjøre det i hemmelighet og under forhold som medfører alvorlige farer for egen helse. I 2023 ble det rapportert over 60 000 fødsler blant jenter mellom 15 og 19 år, og selv om straffeloven anser seksuell omgang med mindreårige under 14 år som voldtekt, fødte nærmere 2300 jenter under 14 år et barn. Disse jentene hadde ingen rett til å ta en lovlig abort.
FOKUS samarbeider med tre lokale partnere og Den norske jordmorforeningen for å styrke kvinners seksuelle og reproduktive rettigheter gjennom mobilisering og bevisstgjøring i lokalsamfunn, tilbud om prevensjon, rådgivning og trygg abort, behandling av urfolkskvinner i barsel for å forhindre mødredødelighet, opplæring av helsepersonell og tradisjonelle maya jordmødre, påvirkningsarbeid over beslutningstakere og motvirke anti-rettighetsagendaen til mektige aktører.
Dette jobber FOKUS med i Guatemala