Hjem
/

Vårt arbeid

/
Uganda

Styrkede økonomiske rettigheter og SRHR for kvinner og jenter

Uganda er preget av store kjønnsforskjeller for økonomisk deltakelse og umøtte SRHR-behov, særlig på landsbygda. Samtidig truer klimaendringer levebrødet for landets mange kvinnelige småskalabønder. Sammen med lokale organisasjoner jobber FOKUS for å styrke kvinner og jenters situasjon i landet. 
Foto: Carolina Maira Johansen, I Uganda støtter vi organisasjoner som jobber med kvinners økonomiske rettigheter
Selv om Uganda har lover og politikk som fremmer kvinners rettigheter og lenge ble sett på som et ledende land for likestilling i regionen, har framgangen stoppet opp eller blitt reversert på flere områder. Den generelle menneskerettighetssituasjonen er også forverret og både organisasjoner og enkeltpersoner opplever trakassering og forfølgelse. Landets sterke kvinnebevegelse er en av de viktigste drivkreftene for et rettferdig og likestilt Uganda.

Barrier for økonomisk deltakelse forverres av klimaendringer 

Økonomisk deltakelse er forutsetning for likestilling, men økonomisk ulikhet og diskriminering av kvinner er fortsatt utbredt i Uganda. 71 prosent av alle i usikre arbeidsforhold er kvinner, og flere kvinner er arbeidsløse eller lever under fattigdomsgrensen selv om de jobber. Det er anslått at over 70 prosent av kvinner i Uganda jobber med landbruk, og at om lag halvparten av alle kvinneledede husholdninger opplever multidimensjonal fattigdom. Barrierer i tilgang til kapital, utstyr og opplæring i tillegg til kvinnediskriminerende normer begrenser kvinners mulighet til å bedre sin situasjon. Klimaendringene forverrer dette bildet betraktelig.

Kvinner organiserer seg for økonomisk selvstendighet og klimahåndtering

Økonomisk selvstendighet gir makt og valgmuligheter, bedre forutsetninger for å kunne bryte ut av voldelige forhold og større mulighet til å sikre seg selv og barna tilgang til helse og utdanning. Men kvinnelige bønder jobber på jord som stort sett eies og kontrolleres av menn. Når avlingene eller jorda selges, eller hvis ektemannen dør eller går fra henne, sitter kvinnene igjen uten penger eller rettigheter. Gjennom å legge til rette for kvinnekooperativer og andre grupper kan kvinner støtte hverandre, dele erfaringer, utfordrende kvinnediskrimerende normer og stå sammen for å bedre sin situasjon. Dette er særlig viktig for å utvikle lokalt tilpassede klimasmarte løsninger for jord- og skogbruk.
FOKUS’ partnere NAWOU, WCCI og FIDA tilrettelegger for kooperativer i land- og skogbruk i Luwero, Mubende, Gomba, Butombala og Mukono, driver opplæring i bærekraftige løsninger og økonomiske rettigheter, tilbyr rettshjelp for å fremme landkrav og jobber for å påvirke lovverk og politikk.
Økonomi er en grunnleggende forutsetning for å delta i samfunnet og ha innflytelse i beslutningsprosesser.

Økt bevissthet om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter

Reproductive Health Uganda har slått fast at: “the people of Uganda face urgent sexual and reproductive health issues, with high prevalence of HIV and AIDS and unmet needs for contraception presenting some of the most immediate and life-threatening risks.” Omtrent halvparten av alle graviditeter blant kvinner i alderen 15-19 er utilsiktede, de fleste av disse blant ungdommer med et umøtt behov for moderne prevensjon. Også her er problemet større på landsbygda. Kvinner og jenter I distriktene Nebbi, Zombo, Pakwach og Madi-Okollo har tradisjonelt hatt en underlegen posisjon, hvor ektemenn og mannlige slektninger har kontroll over kvinnenes kropper og livsutfoldelse. Dette har en direkte negativ innvirkning på deres seksuelle og reproduktive helse. Analfabetisme er også utbredt i disse distriktene.
FOKUS’ partner UPLIFT West Nile kombinerer undervisning og opplæring i SRHR og skrive- og lesetrening med lavterskel helsetilbud til områder hvor dette er lite tilgjengelig.

Dette jobber FOKUS med i Uganda

Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål jobber 
for å styrke kvinners rettigheter og muligheter 
gjennom utviklingssamarbeid i åtte land i Afrika 
og Latin-Amerika. Som et medlemsbasert 
kompetanse- og ressurssenter skal FOKUS være 
en pådriver for internasjonal innsats for likestilling.
971 27 9389
Utviklet av: Drift reklame & design AS
FOKUS – Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål – jobber for å styrke kvinners rettigheter og muligheter gjennom arbeid i syv land i Afrika og Latin-Amerika. FOKUS er den eneste norske organisasjonen som utelukkende arbeider med kvinners rettigheter og likestilling internasjonalt.
Utviklet av: Drift reklame & design AS
crossmenu