Hjem
/

Vårt arbeid

/
Tanzania

Kamp mot vold mot kvinner og jenter 

I Tanzania er vold mot kvinner og jenter fortsatt et utbredt problem. FOKUS har i over 10 år samarbeidet med en lokal grasrotorganisasjon som jobber for å endre normene som gjør volden mulig gjennom dialog i lokalsamfunnene.
Foto: Sam Vox

Sosiale normer rettferdiggjør voldsbruk

Vold mot kvinner og jenter blir i økende grad anerkjent som et stort globalt folkehelse- og utviklingsproblem. Vold mot kvinner og jenter (VAWG) er både en årsak og en konsekvens av kjønnsulikhet, og er preget av bruk og misbruk av både fysisk, emosjonell og/eller økonomisk makt og kontroll. Gjennom handlingsplaner og andre styringsdokumenter har Tanzanias regjering forpliktet seg til å bekjempe volden, men mye arbeid gjenstår. 
I Tanzania er den store utfordringen for å håndtere og forhindre vold mot kvinner og jenter den sosiale aksepten som er innebygd i sosiale normer, holdninger og praksiser som rettferdiggjør og aksepterer alle former for vold mot kvinner og jenter. I Tanzania mener 58 % av kvinnene at en mann er rettferdiggjort til å slå sin kone hvis hun brenner maten, krangler med ham, går ut uten å fortelle ham om det, neglisjerer barna, eller nekter å ha sex med ham.

Sedvaner rundt ekteskap kan gjøre at vold vedvarer

FOKUS' samarbeidspartner Kivulini så at kvinner i Magu-distriktet opplever ulike former for vold, inkludert fysisk, seksuell, psykologisk og økonomisk. Kvinners lave status og sedvaneretten angående ekteskap i Magu-distriktet er en grunnleggende årsak til vold mot kvinner og jenter. For eksempel låser en medgiftsbetaling kvinner inn i en vond sirkel av vold i hjemmet fordi å forlate medgiften vil bety at medgiften må betales på nytt, noe foreldrene deres ikke ville være klare til å gjøre.  
I Magu er det sosialt akseptabelt at når en mann betaler en stor medgift til gjengjeld, bør kvinnene jobbe hardt på gården for å få tilbake verdien for medgiften hennes; i tillegg bør hun føde barn for å kompensere den betalte medgiften. Den negative implikasjonen knyttet til medgiftsutbetalinger er at forskjellige former for kjønnsbasert vold som konemishandling, voldtekt, og barneekteskap vedvarer i Magu.
Førti prosent av alle kvinner mellom 15 og 49 år i Tanzania har blitt utsatt for fysisk vold.

Grensekryssende kjønnslemlestelse mellom Kenya og Tanzania

FOKUS støtter også et prosjekt rettet mot distrikter i grenseområdet mellom Kenya og Tanzania hvor familier sender jenter til nabolandet for å bli kjønnslemlestet for å unngå straffeforfølgelse i eget land. Dette er et samarbeide med Kakenya’s Dream og Micontrap i Kenya.
I Narok County har 51 % av kvinnene gjennomgått kjønnslemlestelse, halvparten er gift i en alder av 19, og 28 % av jenter i alderen 15–19 har opplevd graviditet – nesten dobbelt så høy gjennomsnittsrate på 15 % (2022 Kenya Demographic Health Survey). Disse realitetene bidrar til lav utdanning: bare 58 % av kvinnene har fullført grunnskoleutdanning og mindre enn 24 % har fullført videregående skole.

Dette jobber FOKUS med i Tanzania

Partnere:

Lokal samarbeidspartner
Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål jobber 
for å styrke kvinners rettigheter og muligheter 
gjennom utviklingssamarbeid i åtte land i Afrika 
og Latin-Amerika. Som et medlemsbasert 
kompetanse- og ressurssenter skal FOKUS være 
en pådriver for internasjonal innsats for likestilling.
971 27 9389
Utviklet av: Drift reklame & design AS
FOKUS – Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål – jobber for å styrke kvinners rettigheter og muligheter gjennom arbeid i syv land i Afrika og Latin-Amerika. FOKUS er den eneste norske organisasjonen som utelukkende arbeider med kvinners rettigheter og likestilling internasjonalt.
Utviklet av: Drift reklame & design AS
crossmenu