Kamp mot kjønnslemlestelse og barneekteskap
FOKUS jobber for å bekjempe kjønnslemlestelse (FGM) i Migori-regionen i Kenya. Dette gjør vi ved å styrke kunnskapen om de omfattende konsekvensene av dette alvorlige menneskerettighetsbruddet.
Foto: Kakenya´s Dream
På verdensbasis har 230 millioner jenter og kvinner vært utsatt for kjønnslemlestelse. FGM defineres som alle inngrep som skader det kvinnelige kjønnsorganet, eller påfører det endringer av ikke-medisinske årsaker. Kjønnslemlestelse er forbundet med intens smerte og blødninger og i verste fall død. Praksisen kan også føre til infeksjoner, kroniske smerter, seksuelle problemer, psykiske problemer, fødselskomplikasjoner og økt fare for dødfødsler.
Ekstrem kjønnsdiskriminering og et grovt menneskerettighetsbrudd
FGM er en skadelig skikk som bryter med kvinners og jenters menneskerettigheter og er en ekstrem form for kjønnsdiskriminering. Skadelige skikker som kjønnslemlestelse blir ofte brukt for å verne om familiers og lokalsamfunns “ære” og for å kontrollere kvinner og jenter – særlig deres kropper, seksualitet og reproduksjon. Praksisen har i mange kontekster tradisjonelt vært ansett som en forutsetning for at jenter kan inngå ekteskap. Slik er det også blant masai- og kuria-folkene som FOKUS’ partnere jobber med.
Skadelige skikker som kjønnslemlestelse blir ofte brukt for å kontrollere kvinner og jenter – særlig deres kropper, seksualitet og reproduksjon.
Forbudt, men likevel utbredt
Forbudet har en viktig holdningsskapende funksjon, men det det er viktig å ha en kultursensitiv tilnærming og forståelse av lokale forhold i arbeidet for normendring.
Omkring en fjerdedel av kenyanske kvinner har vært utsatt for en form for kjønnslemlestelse. Fra 2011 har kjønnslemlestelse vært forbudt i Kenya, men praksisen er fortsatt utbredt blant masai-folket og kuria-folket i Migori-regionen., FOKUS støtter derfor programmer i denne regionen for at de som er unge jenter i dag skal slippe å gå igjennom den grusomme opplevelsen mødrene deres ble utsatt for.
Informasjon og opplæring avgjørende
Jenter som gjennomgår kjønnslemlestelse inngår vanligvis et arrangert ekteskap og får barn, og avslutter ofte utdannelsen før de fullfører grunnskolen. Mangel på informasjon om den negative virkningen av denne praksisen og devalueringen av jenters utdanning, kombinert med mangel på rettshåndhevelse i landlige områder, bidrar til å opprettholde den.
Mangel på opplæring om seksuell helse og rettigheter for gutter og jenter bidrar ytterligere til disse rettighetsbruddene. Temaer som reproduktiv helse og menstruasjon anses som tabu, og bidrar til høyere forekomst av kjønnssykdommer, tenåringsgraviditet, GBV, underprestasjoner i utdanning og syklisk fattigdom mellom generasjoner.
Hele lokalsamfunn mobiliseres
Prosjektene i Kenya skal forebygge FGM og barneekteskap, og gi kunnskap om SRHR. Det er et samarbeid mellom FOKUS, medlemsorganisasjonen Pan-African Women Association (PAWA) og den lokale partnerorganisasjonen MICONTRAP-KENYA, og med Kakenya’s Dream. Prosjektene involverer jenter og kvinner, foreldre, unge menn, omskjærere, tradisjonelle fødselshjelpere og annet helsepersonell, tradisjonelle og religiøse ledere og representanter for lokale myndigheter. En del av programmet er rettet mot distrikter på begge sidene av grensen til Tanzania hvor familier sender jenter for å bli kjønnslemlestet i nabolandet for å unngå straffeforfølgelse i sitt eget land.
Dette jobber FOKUS med i Ukraina